Monday, February 15, 2010

JUHLAPÄIVÄT: Miksi helmikuun alussa leivotaan Runebergin torttuja?

Helmikuun alussa leivotaan Runebergin torttuja, koska sitten on Runebergin päivä.

Runebergin tortut olivat Johan Ludvig Runebergin vaimon, Suomen ensimmäisen naiskirjailijan, Fredrika Runebergin luomus.


Fredrika Runeberg (1807–1879)





Nykyään Runebergin tortut ovat hyvin suosittuja ja niitä löytää helmikuun alussa monista kahviloista ja konditorioista.

Valmistus:

1 muna
1½ dl sokeria
1 dl kahvikermaa
1 dl kuorineen jauhettua mantelia
2 dl korppujauhoja
1½ dl sulatettua rasvaa (150 g)
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

kuorrutus:
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä, mehua tms.

Lisäksi tarvitset paperisia torttuvuokia.

1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Sulata rasva.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää kahvikerma.
5. Lisää mantelit, korppujauho ja vähän jäähtynyt rasva.
6. Lisää lopuksi jauhoseos (vehnäjauho + leivinjauho).
7. Jaa taikina vuokiin. Paista 15 minuuttia.
8. Koristele hillolla ja kuorrutuksella.

0 comments:

Post a Comment